A FOGAMZÁSGÁTLÁS

Az alábbiakban a ma elérhető fogamzásgátlási módszerekről olvashatsz.

Fogamzásgátlási módszerek

A fogamzásgátlók három fő csoportba sorolhatók: barrier módszerek, méhen belüli/intrauterin módszerek, illetve hormonális módszerek. Több dolgot meg kell fontolni, amikor kiválasztod a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert, többek között a módszer hatásosságát, a lehetséges mellékhatásokat, az életmódodat, személyes preferenciáidat, a későbbi terhességgel kapcsolatos terveidet, az egészségügyi állapotodat, illetve az egyéb általad szedett gyógyszereket.

Barrier módszerek

Férfi és női óvszerek

A férfi óvszer bevonja a merev péniszt a szexuális együttlét közben, így meggátolja, hogy a hímivarsejtek a hüvelybe kerüljenek. A férfi óvszerek készülhetnek latexből (gumiból) vagy poliuretánból (műanyagból). A poliuretánból készült óvszerek szagmentesek, vékonyabbak, és sokkal érzékenyebbek a latexből készült óvszereknél, de ugyanakkor drágábbak is. A női óvszer a hüvely belső falához illeszkedik, gátat képezve a hímivarsejtek és a méh között. A női óvszerek lágy műanyagból készülnek.

Pesszáriumok

A pesszáriumot a hüvelyben kell elhelyezni, hogy védőgátat képezzen a hímivarsejtek és a méh között. A pesszáriumok kúp formájúak, és általában lágy gumiból vagy szilikonból készülnek, különböző típusokban és méretekben. A pesszáriumokat spermiciddel használják, egy olyan anyaggal, amely elpusztítja a hímivarsejteket.

Méhszájsapkák

A méhszájsapkát a hüvelyben kell elhelyezni, és csak a méhnyakat fedi. A méhszájsapkákat spermiciddel használják, egy olyan anyaggal, amely elpusztítja a hímivarsejteket. A méhszájsapkák kisebbek és keményebbek, mint a pesszáriumok.

 

Méhen belüli/intrauterin módszerek

 

Réztartalmú méhen belüli eszközök (IUD – intrauterine device)

Az IUD egy kisméretű, T alakú, műanyagból és rézből készült eszköz, amelyet egy szakképzett orvos vagy ápoló helyez fel a méhbe. Az eszközön két fonál található, amelyek átnyúlnak a méhnyakon keresztül a hüvelybe. Ezek lehetővé teszik az eszköz egyszerű eltávolítását, segítségükkel pedig ellenőrizhető, hogy az eszköz a helyén van-e. Hatását általában úgy éri el, hogy megnehezíti a hímivarsejt számára a petesejt megtermékenyítését, ugyanakkor megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méh nyálkahártyájába. Ez annak köszönhető, hogy hatására úgy alakul át a méhnyak és a méh nyálkahártyája, hogy az kedvezőtlen legyen a hímivarsejt, illetve a petesejt számára. A felhelyezést követően a réztartalmú IUD akár 10 éven át is a méhben maradhat. Az IUD-t használó nők közül néhányan erősebb, hosszabb, illetve fájdalmasabb menstruációt tapasztaltak. Ez általában a behelyezést követő néhány hónapra jellemző, később a menstruáció normalizálódik.

Progesztogén intrauterin rendszer (IUS – intrauterine system)

Az IUS egy kisméretű, T alakú, műanyag eszköz, amelyet egy szakképzett orvos vagy ápoló helyez fel a méhbe. Az eszközön két fonál található, amelyek átnyúlnak a méhnyakon keresztül a hüvelybe. Ezek lehetővé teszik az eszköz egyszerű eltávolítását, segítségükkel pedig ellenőrizhető, hogy az eszköz a helyén van-e. Ezek az eszközök hasonlóak a réztartalmú méhen belüli eszközökhöz, de réz helyett lassan felszabaduló progesztogén hormont tartalmaznak. A progesztogén hormon hatására a méhnyak nyálkahártyája megvastagszik, ami megakadályozza, hogy a hímivarsejt elérje a méhet, és ott megtermékenyítse a petesejtet. A progesztogén másik hatása, hogy a méh nyálkahártyája elvékonyodik, így a megtermékenyített petesejt nehezebben ágyazódik be. Mivel az IUS hormont tartalmaz, hatással van a menstruációra is (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).

Hormonális módszerek: kombinált ösztrogén és progesztogén

 

Kombinált orális (szájon át szedhető) fogamzásgátlók (hagyományos és hosszú ciklusú tabletták)

A kombinált orális fogamzásgátlók (fogamzásgátló tabletták) két hormon, ösztrogén és progesztogén kombinációját tartalmazzák. A különböző márkajelzésű fogamzásgátló tablettákban a két hormon típusa és erőssége eltérő. A tabletták hatására a szervezet hormonális egyensúlya megváltozik, aminek eredményeképp a petefészkekből nem lökődik ki petesejt (azaz nincs peteérés). A kombinált orális fogamzásgátlók másik hatása, hogy a méhnyak nyálkája megvastagszik, aminek eredményeképp a hímivarsejt nem lesz képes eljutni a méhbe, hogy ott megtermékenyítse a petesejtet, ugyanakkor a méhnyálkahártya elvékonyodik, így a megtermékenyített petesejt nehezebben ágyazódik be.

A különböző márkajelzésű fogamzásgátló tabletták eltérnek abban, hogy hány napig kell szedni azokat. A hagyományos tablettákat gyakran 21 napig kell szedni, majd 7 nap szünetet kell tartani a következő adag tabletta beszedése előtt. Más tabletták 28 napon át alkalmazandók; 21 napon keresztül aktív tablettákat, a többi napon pedig placebo tablettákat kell szedni. Utóbbi esetben nem kell észben tartani, mikor kell újra elkezdeni a tabletták szedését a 7 napos szünetet követően. Emellett léteznek hosszú ciklusú tabletták is, amelyeket több hónapon át minden nap be kell szedni – ez esetben nincs hormonmentes szünet. A tabletták a menstruációra is hatással vannak, a konkrét hatás pedig a szedett tabletta típusától függ (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).

Fogamzásgátló tapasz

A tablettákhoz hasonlóan a fogamzásgátló tapasz is két hormon, ösztrogén és progesztogén kombinációját tartalmazza. A tapaszok bőrszínűek, és körülbelül 5 × 5 cm méretűek. Egy tapasz egy hétig használható. A tapasz hatására a szervezet hormonális egyensúlya megváltozik, aminek eredményeképp a petefészkekből nem lökődik ki petesejt (azaz nincs peteérés). A tapasz másik hatása, hogy a méhnyak nyálkája megvastagszik, aminek eredményeképp a hímivarsejt nem lesz képes eljutni a méhbe, hogy ott megtermékenyítse a petesejtet, ugyanakkor a méhnyálkahártya elvékonyodik, így a megtermékenyített petesejt nehezebben ágyazódik be. A tapaszt a bőrre kell felhelyezni, így az folyamatosan adagolja a két hormont a szervezetbe. 3 hét után egy tapaszmentes hetet kell beiktatni. A tapasz hatással van a menstruációra is (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).

Hüvelygyűrű

A tablettákhoz hasonlóan a hüvelygyűrű is két hormon, ösztrogén és progesztogén kombinációját tartalmazza. Ez egy rugalmas, áttetsző gyűrű, alig több mint 5 cm átmérőjű. A gyűrűt a hüvelybe kell helyezni, majd 3 hét után eltávolítani. Az új gyűrű behelyezése előtt egy gyűrűmentes hetet kell beiktatni. A gyűrűben található hormonok a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. Mivel ez esetben (a tablettákkal ellentétben) a hormonok nem a gyomor nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, egy esetleges gyomorrontás nem fogja befolyásolni a gyűrű hatásosságát. A gyűrű hatására a szervezet hormonális egyensúlya megváltozik, aminek eredményeképp a petefészkekből nem lökődik ki petesejt (azaz nincs peteérés). A gyűrű másik hatása, hogy a méhnyak nyálkája megvastagszik, aminek eredményeképp a hímivarsejt nem lesz képes eljutni a méhbe, hogy ott megtermékenyítse a petesejtet, ugyanakkor a méhnyálkahártya elvékonyodik, így a megtermékenyített petesejt nehezebben ágyazódik be. A gyűrű hatással van a menstruációra is (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).

Hormonális módszerek: csak progesztogén

 

Kizárólag progesztogént tartalmazó tabletták (ún. minitabletták)

A minitabletták progesztogén hormont tartalmaznak, amely hasonló a petefészkek által termelt progeszteron hormonhoz. A különböző márkajelzésű minitablettákban a progesztogén típusa és erőssége eltérő. A régebbi típusú minitabletták esetében a progesztogén hormon hatására a méhnyak nyálkahártyája megvastagszik, ami megakadályozza, hogy a hímivarsejt elérje a méhet, és ott megtermékenyítse a petesejtet. Az újabb típusú minitabletták esetében a progesztogén hormon leginkább úgy hat, hogy megakadályozza a peteérést, azaz a petesejtek kilökődését a petefészekből. A minitablettákat mindennap azonos időpontban kell beszedni. A minitabletta hatással van a menstruációra is (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).

Fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekciók progesztogén hormont tartalmaznak. Az injekciót izomba, általában farizomba, a comb vagy a has izomzatába adják, ahonnan a hormon fokozatosan kerül a véráramba. Hatásuk márkajelzésenként eltérő lehet; egyes injekciók hatása 12 hétig, más injekcióké 8 héten át tart. Az injekciók leginkább úgy hatnak, hogy minden hónapban megakadályozzák a peteérést (ovulációt), azaz a petesejtek kilökődését a petefészekből. Az injekciók másik hatása, hogy a méhnyak nyálkája megvastagszik, aminek eredményeképp a hímivarsejt nem lesz képes eljutni a méhbe, hogy ott megtermékenyítse a petesejtet, ugyanakkor a méhnyálkahártya elvékonyodik, így a megtermékenyített petesejt nehezebben ágyazódik be. Mivel az injekciók hatása hosszan tartó, a kezelések leállítását követően a termékenység csak némi késéssel áll vissza. Ez a késés néhány hónap, de ritka esetekben akár több mint egy év is lehet. Az injekció hatással van a menstruációra is (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).

Fogamzásgátló implantátum

A fogamzásgátló implantátumok progesztogén hormont tartalmaznak. A fogamzásgátló implantátum egy kis eszköz, amelyet a felkar belső részének bőre alá ültetnek helyi érzéstelenítés mellett. Ezt követően a progesztogén hormon lassan, egyenletes sebességgel kerül a véráramba, 3 éven keresztül. 3 év elteltével az implantátumot helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják. Az eszköz bármikor eltávolítható ennél korábban is, a termékenység pedig ezzel egy időben visszaáll. Leginkább úgy hat, hogy minden hónapban megakadályozza a peteérést (ovulációt), azaz a petesejtek kilökődését a petefészekből. Az implantátum másik hatása, hogy a méhnyak nyálkája megvastagszik, aminek eredményeképp a hímivarsejt nem lesz képes eljutni a méhbe, hogy ott megtermékenyítse a petesejtet, ugyanakkor a méhnyálkahártya elvékonyodik, így a megtermékenyített petesejt nehezebben ágyazódik be. Az implantátum hatással van a menstruációra is (lásd a Hormonális fogamzásgátlás aloldalt).