A MENSTRUÁCIÓ

Miért van menstruáció és mi zajlik benned ekkor?

A petefészkekben és a méhben minden hónapban ciklikus változások történnek, amelyeket az agyalap és az agyalapi mirigy szabályoz előkészítve egy esetleges terhességet. A méh nyálkahártyája minden ciklus elején vékony. A hónap során megvastagodik, és ha nem történik meg a megtermékenyítés, a megvastagodott nyálkahártya nagy része vérzés kíséretében leválik, ez a menstruáció.

Ezeket a változásokat az ösztrogén (tüszőhormon), a progeszteron(sárgatest hormon), a tüszőérlelő hormon (FSH) és a sárgatest serkentő hormon hormon (LH) szabályozza. Minden egyes hormonnak más szerepe van a ciklusban, ezért változó mennyiségben vannak jelen a ciklus során

        A menstruációt követően az FSH  kezdi meg működését, általa indul meg egy újabb tüsző érése a petefészekben.

        Az érésnek indult tüsző ösztrogént termel, amelynek hatására a méh nyálkahártyája a leválást követően ismét elkezd felépülni az ott maradt mirigy állomány bazális sejtjeiből. Az ösztrogén és az FSH legnagyobb mennyiségben akkor áll rendelkezésre, amikor a tüsző már olyan fejlett, hogy készen áll a pete kilökésére. Ez az ovulávió. Az ovulációt az FSH és LH közösen váltja ki.

        A sárgatest a  már üres tüsző bevérzése után alakul ki, és progeszteront termel.

        A progeszteron hatására a méh nyálkahártyája tovább vastagszik, vérrel bőven átitatottá válik, hogy a megtermékenyített csírát be tudja fogadni.

        Terhesség esetén: a beágyazódott és fejlődésnek indult csíra egyes sejtjeiből lesz a méhlepény.  A méhlepény által termelt hormon hatására a hipofízis FSH-LH termelése minimálisra csökken, tehát nem indítanak újabb ciklust.

        Ha nincs terhesség: nincs beágyazódás, a sárgatest elhal, és a progeszteron szint csökkenése kiváltja a méhnyálkahártya lelökődését a menstruációt, az FSH- LH termelés növekedését, és újraindul a peteérés.

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél ezek a hormonszintváltozások nincsenek jelen. Ennek köszönhetően nincs peteérés, nincs ovuláció, és a méhnyálkahártya vastagodása is csak kismértékű.

A ciklikus hormonszintváltozás hiányában miért kell menstruálniuk a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek?

A hormonális fogamzásgátló alkalmazásakor jelentkező „menstruáció” neve valójában megvonásos vérzés, amelyet a fogamzásgátlóban lévő hormonok adagjának megváltozása okoz; például a 28 napos tabletták esetében a tablettamentes vagy hormont nem tartalmazó tabletták szedése hetében. A hormonszint hirtelen változása miatt a vékony méhnyálkahártya leválik és ez vérzést idéz elő. Ez általában gyengébb, mint a szokásos menstruáció.

Biológiailag nem indokolt a havonkénti megvonásos vérzés kombinált hormonális fogamzásgátlás esetén, mivel a a hormonális fogamzásgátló egyenletes hormonszintet biztosít és a tabletták abbahagyásakor bármikor létrejöhet a megvonásos vérzés.