TÉVHITEK

Tévhitek a menstruácóval kapcsolatban, melyeket most közösen tisztázhatunk!

 

 

A tablettaszedés közben jelentkező havi vérzés is menstruáció
A tablettaszedéskor jelentkező „menstruáció” egy mesterséges menstruáció, amely biológiailag nem feltétlenül szükséges. Létének legfőbb oka a tabletta feltalálásának idején, az ’50-es, ’60-as években tapasztalt kulturális és szociális nyomásra vezethető vissza. A természetes menstruációs ciklus utánzásával akkoriban jobban el tudták fogadtatni a tablettát.

A hormonális fogamzásgátlás nem biztonságos
A hormonális fogamzásgátlók már több mint 50 éve léteznek, és nők milliói használták már a termékenységük szabályozására. Azonban mindenki különböző, és néhányan másképp reagálnak rájuk. Kérd meg orvosod, hogy magyarázza el a rád vonatkozó lehetséges mellékhatásokat és kockázatokat.

Ha kevesebbszer menstruálok, akkor a vérzés “elraktározódik” és nem tisztul
Orvosi értelemben a hormonális fogamzásgátlók esetén valójában nincs szükség minden hónapban menstruációra, és a havonta jelentkező vérzés egy úgynevezett megvonásos vérzés csupán, ami a hormonbevitel megvonása miatt jelentkezik. Vérzés nem tud elraktározódni, és a menstruáció nem jelenti a szervezet „normális öntisztulását”.   A menstruáció  akkor jelentkezik, ha valódi peteérés, a petekilökődése[h1] , majd a méhnyálkahártya megvastagodása történik,Ez a megvastagodott méhnyálkahártya leválik, ha nem történik  teherbeesés.  A nyálkahártya távozása és a menstruáció előtt gyakran tapasztalt ödémásodás és puffadás megszűnése keltheti néhány nőnél a megtisztulás érzését.  A témáról részletesebben itt olvashatsz (link a „menstruáció” almenübe).

Ha a vérzésem kevesebb vagy ritkábban jelentkezik, az hatással lesz, a későbbi termékenységemre vagy annak visszatérésére
A hormonális fogamzásgátló módszerek használata következtében kialakult esetleges kevesebb vagy ritkább menstruáció nincs klinikailag jelentős hatással  a későbbi termékenységre, ami a hormonális fogamzásgátló alkalmazás abbahagyása után általában néhány hónapon belül visszatér.