KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Kérdésed van a fogamzásgátlásról vagy a menstruációról? Szeretnél többet tudni, amikor számba veszed a lehetőségeidet? Aggódsz amiatt, hogy butaságot kérdezel az orvostól? Reméljük, itt minden kérdésedre választ adunk!

Mi a leghatásosabb fogamzásgátló módszer a terhesség megelőzése szempontjából?

A leghatékonyabb visszafordítható fogamzásgátló módszer a hormonális fogamzásgátlás tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk, hormontartalmú méhen belüli eszközök (IUS) és injekciók formájában.

 

Bármelyik nő alkalmazhat kombinált hormonális fogamzásgátló módszert?

Mielőtt elkezdenél bármilyen fogamzásgátló módszert alkalmazni, a szakorvosi vizsgálatra  kell menned és az orvos tanácsát kell kérni. A kezelőorvos feltesz néhány kérdést a saját és a közeli rokonaid kórelőzményével kapcsolatosan.  Megméri majd a vérnyomást is, és állapottól függően néhány további vizsgálatot is végezhet. A vizsgálat eredménye alapján dönti el a, hogy milyen fogamzásgátló módszer a legmegfelelőbb számodra.

A kombinált fogamzásgátlók kis mértékben fokozzák a vérrögök kialakulásának kockázatát a vénákban és az artériákban, különösen az alkalmazás első évében.

 

Kitől érdemes tanácsot kérnem?

Ha kérdésed van a fogamzásgátlási lehetőségeidről,beszéld meg nőgyógyászoddal a számodra alkalmas, elérhető lehetőségeket és azok esetleges mellékhatásait.

Mi a kombinált hormonális fogamzásgátlás?

A kombinált fogamzásgátlók ösztrogént és progeszteron származékot tartalmaznak.

 

Tablettaszedés esetén miért van havonta „menstruáció”, hasonlóan a normál menstruációs ciklushoz?

A tablettaszedéskor jelentkező „menstruáció” egy mesterséges menstruáció, amely biológiailag nem feltétlenül szükséges. Létének oka a tabletta feltalálásának idején, az ’50-es, ’60-as években tapasztalt kulturális és szociális nyomásra vezethető vissza. A természetes menstruációs ciklus utánzásával akkoriban jobban el tudták fogadtatni a tablettát.

 

Biztonságos a hormonális fogamzásgátlás?

A hormonális fogamzásgátlók már több mint 50 éve léteznek, és nők milliói használták már a termékenységük szabályozására. Azonban mint minden gyógyszernek, lehet mellékhatásuk. mivel mindenki kicsit különböző, és néhányan másképp reagálnak rájuk. Kérd meg orvosod, hogy magyarázza el a rád vonatkozó lehetséges mellékhatásokat és kockázatokat.

 

Ha kevesebbszer menstruálok, a vérzés nem fog „elraktározódni”?

Nem, ez csupán legenda, honlapunkon olvashatsz erről bővebben.