hormonális fogamzásgátlás

Hogyan hatnak a hormonális fogamzásgátlási módszerek a menstruációra?

 

 

A hormonális fogamzásgátlók vagy csak progesztogént tartalmaznak, vagy két hormon, ösztrogén és progesztogén kombinációját. Minden hormonális fogamzásgátló módszer hatással van a menstruációra, csakúgy, mint a termékenységre, de különböznek abban, hogyan fejtik ki ezt a hatásukat. Ez pedig attól függ, hogy a hormonális fogamzásgátlók két csoportja közül melyikbe tartoznak.

Kizárólag progesztogént alkalmazó módszerek

A fogamzásgátló injekciók és implantátumok kizárólag progesztogént alkalmazó módszerek. Használatuk rendszertelen vérzést okozhat, különösen az első néhány hónapban, illetve egy évben. Néhány nő esetében az alkalmazás kezdetén a vérzések erősebbek és/vagy gyakoribbak lehetnek, mint a fogamzásgátlás alkalmazása előtt. Ugyanakkor a kezdeti időszakot követően a menstruációk egyre ritkábbak és gyengébbek lesznek. Egyes esetekben a menstruáció meg is szűnhet.

A minitabletták szintén csak progesztogén hormont tartalmazó fogamzásgátlók, és különböző módon hathatnak a menstruációra. Néhány nőnek továbbra is rendszeres lesz a menstruációja. Ugyanakkor néhány nő rendszertelen vagy ritkább menstruációt tapasztal majd, és lesznek olyan nők, akiknél egyáltalán nem áll majd fenn vérzés.

Az IUS szintén progesztogént tartalmaz, menstruációra gyakorolt hatása nagyjából megegyezik más, kizárólag progesztogént alkalmazó hormonális módszerek hatásával.

Ösztrogént és progesztogént kombináló módszerek
A kombinált hormonális fogamzásgátló módszerek hatásának köszönhetően a méh nyálkahártyája nem vastagszik meg a megtermékenyített petesejt befogadására. A tablettaszedés szünetében, bagy a hormont nem tartalmazó tabletták szedése idején ez a vékony nyálkahártya válik le, mely általában kisebb és rövidebb vérzést eredményez. Továbbra is lesz tehát a menstruációt utánzó megvonásos vérzésed, mégpedig rendszeres időközönként. Bármely készítmény szedésekor előfordulhat pecséltelő vagy esetleg erősebb vérzés a ciklus közben, különösen az első ciklusokban, ami általában megszűnik, ahogy a szervezet hozzászokik a bevitt hormonok hatásához.

Fontos megjegyezni, hogy

  • a megvonásos vérzés biológiailag nem szükséges,
  • a gyakran kevesebb menstruáció hormonális fogamzásgátló szedésekor tökéletesen biztonságos; nem befolyásolja a későbbi termékenységet,
  • a menstruációk nem „raktározódnak el”.